събота, 9 ноември 2013 г.

Гьозлеме

Продукти
200-300 г сирене, 1/2 кг брашно, 100 г краве масло, пакетче суха мая, сол и свинска мас, супена лъжица оцет ...

Приготвяне: Изсипвате брашното ..правите кладенче и там натрошавате маята. Прибавяте 2 щипки сол и разтопеното краве масло. Доливате 250-300 мл хладка вода и месите тестото поне 10 минути. Разделяте на малки топки  и оставяте разстояние между тях като ги нареждате в тавата. Оставяте ги да втасат половин час.

ако прецените че стават големи питките, 
можете да ги срежете на две и пак да слепите краищата
Вземате всяко топче и го точите върху набрашнен плот. Като стане тънък листа мажете с мас и натрошавате сирене. Сгъвате лявата и дясната страна към средата и после прегъвате на две и защипвате тестото с пръсти по края. оформят се квадратни питки. После пържите в сгорещено олио.

Ако обаче не искате да станат мазни питките - не мажете с мас и не ги пържете, а ги опечете във фурната. Стари познавачи на приготвяне на гьозлеме твърдят, че във фурна ставали още по-хубави. Следващият път ще тествам и какъв ще е вкуса на печено гьозлеме :)

Няма коментари:

Гръцки тънък хляб със сирене

Определето му станах фен на този гръцки тънък хляб със сирене. Дори си позволих модифисация със сиренето вътре, а не отгоре, както и ...