понеделник, 25 ноември 2013 г.

Първи опит за фокача

Оригинална рецепта - ТУК 

Продукти:
половин пакет брашно
300 мл топла вода
1 пакетче суха мая
2 с.л. олио

Замесвате тестото, като първо обърквате солта, маята и брашното. После правите кладенече и добавяте олиото и водата. Получава се меко тесто, което оставяте да втаса 30 минути. Разплесквате след това тестото във силиконова форма. Правите с пръсти вдлъбнатини и поливате с 1 с.л. олио, сол и подправки. Аз използвах суха подправка за таратор, съдържаща магданоз, копър и чесън. Пече се в загрята вече на 200 градуса фурна, до златисто.
Препоръчвам да тествате оригиналът на рецептата, тъй като при мен се получи с подръчни материали :)



петък, 15 ноември 2013 г.

Свински ребърца на фурна

Продукти:
Ребърца /то инак тавата ще е празна/
4 с.л. соев сос
2 с.л. балсамов оцет
3 с.л. кетчуп
2 ч.л. мед
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол
и 50 мл червено вино за печенето

Омесвате съставките за маринатата, мажете мръвката и я оставяте да престои в хладилника от 1 до 3 часа, а ако имате нерви може и цяла нощ.
Вадите, поливате с виното и слагате във вече загрятата фурна. Печете около час и половина-до два. Като периодично обръщате ребърцата. Към края поливате с доматен сок и оставяте да се позапече.

Като прибавка към тях задуших в тигана 3 глави лук и 2 моркова. Може да сервирате с картофено пюре или бял варен ориз.
Въпрос на вкус и гледна точка :)

сряда, 13 ноември 2013 г.

Пълнени картофи


Измивате картофите добре и ги слагате да се варят, с кората. Когато са почти сварени ги вадите, отцеждате и оставяте да поизстинат. Разрязвате след това на половина и с вилица издълбавате. В отделен съд нарязвате бекон, шунка или друг вид мръвка, чуквате 3 яйца и разбърквате добре. Може да добавите и пакетче крема сирене и пресован чесън. Запълвате картофите, наливате малко водичка в тавата и печете. Малко преди финала поръсвате с настърган кашкавал и връщате във фурната за около десетина минути. 


Брускети с топено сирене

Бързо и лесно предястие или закуска ...
Нарязвате франзелата на филийки, намазвате с масло или маргарин, а след това и с топено сирене. и пращате във фурната. По желание може да натъркате хапките със зехтин и чесън, и да използвате различни по вид сирена ...
Лично аз пека само отгоре, тъй като има опасност да станат прекалено хрупкави :) 


вторник, 12 ноември 2013 г.

Слънчева пита за празници




Ето какво ви е нужно, за да я замесите.
Продукти:

4 яйца, 500 г кисело или прясно мляко, 1 кубче мая, 1 с.л. олио, 3-4 с.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. сол, сирене и пакетче краве масло.

Приготовление:

Замесвате по обичайния начин тестото. Оставяте го на топло да се отпусне малко. След това го разделяте на две топки. Разточвате едната с диаметър приблизителен на тавата, в която ще печете. Разточвате и втория лист и го поставяте върху първия, като между двата намазвате с разтопеното краве масло и поръсвате със сирене. В средата правите фигурка, като прилепвате дъното на чаша и притискате малко по-силно. Така че да остане релеф.

Повече за идеята за оформянето тук.
След това с нож оформяте лъчи като на слънце /виж снимката/. Усуквате ги и всяко снопче навивате като рогче към вътрешността. Намазвате дъното на тавата с олио и поръсвате с брашно. Питата пък намазвате с яйце и с остатъка от маслото и печете във фурната.

Понички

2 яйца 
2 с.л. краве масло на стайна температура 
½ ч।ч। топло прясно мляко 
2 с.л. захар 
2 ванилии 
щипка сол 
20 г прясна мая 
около 2 ч.ч. брашно 
пудра захар 
мармалад

Обърквате маслото, захарта, млякото, яйцата и солта. Прибавяте маята и след това изсипвате и брашното. Месите до получаването на меко, нелепнещо тесто. След като втаса разточвате и изрязвате кръгчета с чаша. Пържите в силно загрята мазнина и отцеждате върху салфетка. Пълните с мармалад, с помощта на шприц.
Източник - ТУК



Салата А`ла Нези

Зелена салата, доматче, топено сирене "Чедар", крутони, филенце и майонезен сос ...

Предполагам, че със салата "Айсберг" и с "Чери" доматчета също ще се получи :)


Пълнени краставици

Всъщност трябваше да са пълнени картофи, но последните ги преварих и станаха на пюре, а краставиците трябваше да пълня с крема сирене ... в крайна сметка се получи това - Пълнени краставици със кайма, лук, пипер и моркови и запечени с кашкавал отгоре :)


Резултатът беше вкусен!

Чипс от тиквички

тиквички на чипс - с мръвчено мезе сосът е по желание ...с чесън, майонеза, домат, люта чушка + пасатор - може да експериментирате или да изпълните оригинала на рецептата ...

Баница с фиде

Продукти: - 4 яйца, 500 г кисело мляко, 200 грама сирене, 60 мл олио, 5 топки фиде и три кори за баница - яйцата, млякото, олиото и сиренето се разбиват - добавя се фидето и се оставя 15 минути да попие ... дъното на тавата се намазва с олио, постилат се две кори за баница, като краищата се оставят навън - изсипва се сместа и се покрива с третата кора за баница, като останалите навън крайчето се завиват навътре да се образува ръбче. Отгоре се намазва с 1-2 супени лъжици олио и се пече на умерена фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!

Бързи сладки без яйца

Продукти:
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
2 1/2ч.ч.брашно
1ванилия
малко орехи

Угасяте содата в киселото мляко и забърквате тестото в последователността, в която са дадени продуктите. Трябва да получите тесто по-гъсто от кексовото. С мокра чаена лъжичка загребвате и поставе върху хартия за печене. Набучвате и по едно орехче в средата и печете в загрята предварително на 180 градуса фурна.


Източник - ТУК

Варени яйца със сос от горчица

Ето и рецептата на майстор Драго


Милинките на Нези


Необходимите продукти:

300 милилитра топла вода
кубче прясна мая
500 грама брашно
щипка захар, щипка сол, малко олио
Омесвате меко тесто и оставяте за двайсетина минути да втаса. След това с мазни ръце правите топки, които нареждате в тава намазана с олио и брашно - всяка топка я омесвате с парченце сирене.
Нареждате топките и оставяте пак да втасат. 

След това правите полив от половин пакетче масло, сирене, половин кофичка кисело мляко и 2 яйца. Печете, до като стане готово 

*********************************************************************************
а ако ги искате в сладък вариант ...
тогава стават "Сливенски милинки" - не правите полив с яйца, сирене и т. ..., а ето това - заливка от 100 милилитра вода, половин пакетче масло и една супена лъжица брашно. Загрейте водата с маслото докато се разтопи, разбъркайте брашното и готово. Залейте втасалите топчета с течността и оставете отново на мира да поемат цялата течност.

Бърз сладкиш без яйца

Необходими продукти: 
3 с. л. свинска мас 
3 с. л. кисело мляко 
1 ч. л.. сода бикарбонат 
6 с. л. захар 
брашно, необходимо за омесването на твърдо тесто 
сладко по избор 

Приготвяне: 
Омесва се твърдо тесто. Отделя се една малка топка от него, а другото се разстила в тава. Намазва се със сладко. След това се рендосва отгоре малката топка тесто. Пече се до порозовяване. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.

Празеник

Задушавате/запържвате гъби с праз лук и подправки по избор и приготвяте меко еластично тесто.
1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
100 мл хладка вода
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин килограм брашно и лъжица оцет

Оставяте го да втаса и делите на две, разточвате два тънки, но не много листа и готово

При желание можете да експериментирате с плънката и да добавите и кайма.

Мързелив тутманик


Необходими продукти:
3 яйца
2 кофички кисело мляко
1 к.ч. олио
около 500 гр. намачкано сирене
брашно - колкото поеме
1 пакетче бакпулвер
масло - за намазване


Разбъркайте яйцата с киселото мляко, прибавете на тънка струйка олиото, след което - намачканото сирене. Постепенно прибавяйте брашно (смесено с бакпулвера) и бъркайте, докато се получи тесто с гъстотата на кексово. Изсипете тестото в намазнена тавичка, отгоре наредете парченца масло и изпечете тутманика до зачервяване в загрята фурна.

Баклава с локум, орехи и грис

Продукти:

400 г точени кори
2 ч.ч. счукани орехи
200 г нарязан на ситно локум
3 с.л. грис
3 с.л. захар
канела
250 г масло /маргарин или олио също вършат работа/


За сиропа:


3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
2 ванилии
Приготвяне:
Разделяте корите на четири части. Първата от тях поставяте в намаслената вече тава, поръсвате с лъжица грис, мъжица захар, локум и орехи.Покривате с кори и повтаряте процедурата и така до края. Нарязвате и поливате със стопеното масло. Печете и след като изстине поливате с горещия захарен сироп.

Поширани яйца от Йоли

Продукти:
яйца
нарязани на ситно зеленчуци
подправки
олио

Приготвяне
В дълбока купичка слагате лист найлоново фолио, правите вдлъбнатина и капвате малко олио, поръсвате от зеленчуците и чуквате яйцето. Пазете жълтъка да не се спука. Върху него слагате още малко от зеленчуците. Стягате фолиото и завързвате с конец /и миналогодишни мартенички вършат работа/.
По желание можете да добавите и колбас.

В тенджера сипете вода и след като заври пуснете в нея яйцата. Гответе 4 - 5 минути или още малко, в зависимост колко течен искате да е след това жълтъка.

източник: - ТУК

Арабски сладкиш "Кодрит Кадар"

Продукти

5 с.л. захар за карамелизиране

За крем карамела:6 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
600 мл. прясно мляко

За кексовата смес:1 яйце
100мл прясно мляко
100мл олио

1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
лим. кора

Начин на приготвяне:Карамелизирате захарта на дъното на кексова форма.
Отгоре изливате разбитата смес за карамела.
В средата й изливате кексовата смес /не се притеснявайте, че потъва - при печенето се издига отгоре/.

събота, 9 ноември 2013 г.

Мързелив пататник

Килограм и половина картофи се настъргват, оставят се във вода 5-6 минути, изцеждат се. Чуквате 4-6 яйца, натрошавате сирене на око, подправки - сол и др. на вкус и олио. Обърквате хубаво и разстилате в тавичка, като хубаво притискате с ръце. Печете до придобиване на златист цвят, настъргвате кашкавал и връщате във фурната ..., а после ...после унищожавате

Тиквички-бюрек


Измивам тиквичките, срязвам ги напречно на две половини, и после всяка нарязвам на парчета с дебелина около половин сантиметър. Бланширам за минута - две във вряща подсолена вода и отцеждам в гевгир.
 После слепвам половините две по две със смес от меко сирене /тип дунавия/, нарязан пресен копър и пресован чесън. Панирам ги в брашно, после в яйце и се изпържвам в сгорещена мазнина. Задължително отцеждам на кухненска ролка, защото при паниране, продуктите стават много мазни и тежки за стомаха. 
Може да се сервират като предястие, мезе и дори като гарнитура на печени меса. 


Може да се използва готова смес за панировка, вместо брашно!

Яйченик

ПРОДУКТИ
1 кофичка -кисело мляко3 -яйца1 пълна ч.л.-сода бикарбонатсол на вкусбрашно 1 и 1/2  - 2 ч.ч.- брашно според гъстотата на млякотодве пакетчета масло 
ПРИГОТВЯНЕВ млякото се гаси содата. Прибавят се яйцата и постепенно брашното. Тестото трябва да стане гъсто.Тавата обилно се маже с масло.
Пуска се фурната на 220 градуса, само на долно горене.
Пече се докато стане на дупки тестото.
Когато се запече хубаво отдолу го обръщаме в нея,  мажем отгоре с масло и слагаме да се пече отново.
Готов е яйченика когато хубаво се е припекъл.


Сместа се изсипва и се  и се разпределя равномерно.
Приготвяме си друга тава, която също намазваме обилно с масло.
Коричката трябва да е напоена с масълце.
източник - ТУК

Лученото хлебче на Йоли

Рецепта - ТУК


Пандишпанов сладкиш

5-яйца, 
2ч.ч.-брашно,
1ч.ч.-захар,
7с.л.-олио, 
7с.л.-прясно мляко

Приготовление - разбърквате яйцата и захарта за около 6-7 минути, когато стане пухкава смества добавяте олиото и млякото, разбърквате и добавяте и брашното, както и щипка бакпулвер.
На дъното на тавичката изливате 1-2 супени лъжици разтопено масло /по желание може да наредите плодове/ Печете първо отдолу за двайсетина минути, а после отгоре - до суха клечка. Вадите от фурната и обръщате във форма, докато е още горещо.
Отгоре пожелание може да поднесете с пудра захар или течен шоколад, а в моя случай с карамелен топинг и кокосови стърготини /последните са на почит у дома/ 

Шоколадово кексче за 2 минути

Продукти:3с.л. какао
5 с.л. брашно
4 с.л. захар
1 щ.сол
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио
6 с.л. еспресо кафе или мляко, кока кола, сок

Според оригинала на рецептата може да се добавят още ядки и плодове по желание
Поставят се всички сухи съставки (какао на прах, брашно, сол, захар и бакпулвер) в малка купа или чаша и разбъркват до пълно смесване. Добавят се мокрите съставки (олио, кафе /мляко) и продължава разбиването докато сместа се хомогенизира.
Поставя се чашката или купата в микровълнова печка на пълна мощност за 120 секунди, или повече, според желаната стегнатост на кексчето и мощността на МВ.
Оставя се да изстине за няколко секунди, а след това отгоре се поръсва със захар, шоколадов топинг или друго.
В моя случай са кокосови стърготини 

Сладкиш с ананас, кокос и банан

2 с.л. масло
1/2 ч.ч кафява захар
1 консерва(420г) ананас на шайби
1ч.ч кокосови стърготини
1ч.ч брашно
1/2ч.ч захар
1ч.л. бакпулвер
1/2ч.л хлябна сода
1/2ч.л. канела
1/4ч.л сол
1/2ч.ч пюриран банан(около 1 банан)
2ч.л олио
1 яйце
Разтопете маслото в тавичка с диаметър 23см(9 инча) и поръсете кафявата захар върху цялото дъно.
Оцедете шайбите ананас и запазете 1/2ч.ч от сока.
Поставете една шайба ананас в центъра, другите шайби срежете на половинки и ги наредете около парчето в центъра.
Поръсете с кокоса.
Смесете брашното и следващите 5 съставки.
Отделно смесете отделената половин чаша сок от ананаса, банана, олиото и яйцето и объркайте всичко добре. Прибавете към сухата смес и бъркайте до еднородна смес.
Изсипете сместа върху ананаса.
Печете около 30 мин. при предварително загрята до 190С.градуса фурна или докато забодена в центъра клечка за зъби излезе чиста.
Веднага след като извадите сладкиша от фурната обърнете върху чиния.

Отново гьозлеми

Втория ми опит за приготвяне се оказа по-успешен от първия  Този път импровизирах ... Приготвих ги от тестото за пърленки, като само добавих лъжица оцет за пръхкавост, по съвет на мама Свеки  И така - 1 кофичка кисело мляко, 3 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. сол, половин с.л. захар, щипка сода за хляб, половин пакетче мая и ...оцет  ... замесвате, оставяте половин час да втаса - не очаквайте пухкаво тесто - напротив дори е леко твърдо ... разточвате тънки листа, в средата поставяте малко сирене и сгъвате като да опаковате подарък  пържите ...или печете - по избор :)) - в случая аз пържих.

Пърленки на скара / Щъркелово гнездо

Продукти:
1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
100 мл хладка вода
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно

От изброените продукти се замесва средно меко , еластично тесто . Оставя се да втаса около половин час.От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки .Пекат на на скара .След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол.Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.Забележка : Киселото мляко може да се замени наполовина с вода.Изпичането става за около 3 - 4 мин. Бързи и лесни за приготвяне и много , много вкусни. .

Сладки пилешки крилца



Правите смес от по 2 лъжици олио, балсамов оцет, кетчуп и мед. Слагате сол и черен пипер, а може и ситно нарязан или счукан чесън. Поставяте крилцата в една тавичка и хубаво ги намазвате с получената вече амалгама. Оставяте да престоят така 12 часа / може и повече/.
Печете във фурната. Избирате гарнитура за крилцата и за себе си :))))
Сервирате с чаша вино, може и вода :) и .... консумирате ...
Направо си облизвате пръстите от кеф и питате за още :)

Тиквички по мексикански


6-7 тиквички, но не големи ги разполовявате и издълбавате като лодка, задушавате с мазнина една глава лук, това, което сте отделили от тиквичките, 100 г бекон и 250 г кайма - подправки по желание, по желание вместо чаша вода, може да сложите чаша бяло вино ...

Тиквичките ги бланширате във гореща вода, оставяте ги пет минути в тенджерата, после ги вадите и ги оставяте да се охладят ...


Намазвате дъното на тавата с чаена лъжичка масло, и ги нареждате, пълните ги с получената смес, поръсвате с малко вода и запичате във фурната и после поръсвате с настърган кашкавал и печете до златисто. Аз обаче направих полив от 4 добре разбити яйца :)

Картофена лазаня с кренвирши ...

1 кг картофи се обелва и се нарязва на шайбички. Запържвате в олио лук, пипер, домати и за любителите на пикантния вкус слагате и една люта чушка.

Покривате дъното на тавата с картофи ... върху тях нарязвате 3-4 кренвирша на кръгчета и изсипвате лука с доматите. 
Покривате отново с картофи и поливате с чаена чаша вода и печете във фурната, когато стане готово вадите и поръсвате с настърган кашкавал ...:) 

Мусака с тиквички

Покривате дъното на тава с тиквички на шайбички :). 
Приготвяте плънка от кайма, лук и пакет замразени зеленчуци, които задушавате в тиган :) и покривате отново с тиквички ...
Печете и правите полив като за традиционна мусака ... Нищо особено на пръв поглед ...но пък става бързо и е вкусно! 

Запеканка с тиквички

източник : ТУК
Продукти:

около 1 кг тиквички
1 малка глава лук
1 морков
3 средни картофа
300 г кашкавал
200 г сирене
200 мл готварска сметана
1 яйце
3-4 с.л. брашно
2 домата
1/2 връзка копър
черен пипер
сол
джоджен

Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят да се изцеди водата. Изтискват се добре с ръце. Картофите и морковът също се настъргват. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко олио. Добавят се морковът и картофите и се оставя да се задуши около 10 минути. След това сместта се прибавя към тиквичките, заедно с половината кашкавал, сиренето,яйцето, брашното, сметаната и подправките.
Сместта се изсипва в подходящ за печене съд и отгоре се поставят нарязаните на кръгчета домати. Пече се до готовност. Поръсва се с останалия кашкавал и се връща във фурната да се запече до златисто.