вторник, 31 декември 2013 г.

Портокали с мед ... и пиле

Било за празник, било за делник е предложението ми за пиле с портокали и мед :)
Продукти:
1 брой пиле, задължително
портокали, горчица, зехтин, подправки по желание, мед

Пилето се подсушава и ако успеете отлепвате кожата от месото.
Обърквате 3-4 лъжици горчица, с 2 лъжици мед и подправките. Мажете между кожата и месото. Ако не се справите с отлепването - просто мажете отвън и отвътре, обилно.
Оставяте да престои от 1 час до 1 нощ.
Нарязвате 1-2 портокала на кръгчета /според големината на тавата и пилето/. Втори портокал режете на четвъртинки, други два - изцеждате.

Пълните пилето с четвъртинките, шайбите нареждате около него, а със сока и зехтина, поливате.

Печете под алуминиево фолио около час, при добро желание, последните пет минути можете да махнете фолиото.

Сервира се с гарнитура по желание!


неделя, 29 декември 2013 г.

Празничен венец

оригиналната рецепта можете да откриете - ТУК, а аз се вдъхнових ето от ТУК

Преди няколко години го направих за първи път ...за Новогодишната трапеза ... Из тия дни се присетих за него и реших да го направя отново ...
Когато се запознаете с оригинала, ще разберете, че плънката на венеца позволява модификации, съобразени със собствения ви вкус ...
Ето какво направих аз ...
използвах по 100 грама от три различни вида филе ..., което нарязах на дребни парченца. Прибавих праз лук, морков и маслини. Всичко това задуших на тих огън. Когато стана готово сложих две лъжици квасена сметана и две лъжици лютеница, и оставих да изстине.
За венеца ви е нужен пакет бутер тесто. Двете кори разрязвате на четири квадрата, от които получавате по осем триъгълници.
 Проследете снимките в линка по-горе, за да разберете как трябва да ги подредите, за да получите накрая подобаващ резултат.
Приготвя се изключително бързо и може да бъде спасение за всяка домакиня, не само по празниците. Достатъчно е да имате пакет бутер тесто под ръка и остатъци от мръвка в хладилника :)
Да ви е сладко!

вторник, 24 декември 2013 г.

Печен патладжан с майонеза, крема сирене и орехи

Салата с печен патладжан, майонеза, орехи и крема сирене, ... и разбира се и чесън е ненадминато бижу за всяка трапеза - горещо я препоръчвам и като разядка и като мезе за ракийка :)
3-4 печени патладжанчета, кутийка майонеза, пакетче крема сирене и смлени орехи, за да се избегне течното състояние на салатата, чесън и сол на вкус - това са продуктите. Важно е да знаете, че майонезата и крема сиренето вървят в съотношение 1:1 - това ако решите да правите по-големи количества.


четвъртък, 19 декември 2013 г.

"Маршмелоу"

И така ... винаги съм искала да опитам от тези бонбони, които винаги по Коледа се появяват в кадър от х`американските филми ... оцветени са в розово или зелено, или са просто бели ... плуват в чаша с горещ шоколад ... или ги сгорещяват на лагерен огън :)

та все се каня, все се каня ...ей на наканих се ...отсега казвам, че  на фасон не ги докарах много, но вкусът им е точно такъв, какъвто съм си го представяла години наред ...ще опиша как ги направих аз, ще дам и оригиналът на рецептата, но ще споделя и какво според мен трябва да стане, за да са по-ефектни на визия ...

Използувани Продукти - 3 пакетчета желатин, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч вода, пудра захар пакет и половина /от по 250 г/ и 250 мл мед /уточнявам, че съм използвала най-евтината тубичка мед от магазина, което не означава, че е екстра качество - по оригинал е царевичен сироп, но може и глюкоза ...важното е, че свърши работа :)/ , две пакетчета ванилена захар /есенция - по оригинал/.

Приготовление:

Желатина се накисва в студена вода, според описанието на пакетчето.
Захарта, меда, и водата се слагат на котлона, докато сместа заври. Прибавих и ванилията. 
Смъквате от котлона, прибавяте желатина и разбивате с миксер, до получаването на бяла пухкава консистенция - все едно разбивате сметана. 
На дъното на тавичка слагате хартия за печене, поръсвате пакетче пудра захар и изливате сместта и прибирате в хладилника за няколко часа. След това обръщате върху поднос или тавичка - пак поръсени с пудра захар, отлепяте хартия и режете на кубчета, квадратчета или там на каквото искате :) Ако ви лепне поръсвате с още пудра захар.
Вкусът е страхотееееееееееен!!!

оригиналът на рецептата е ТУК

а ето какво според шестото ми чувство трябваше да направя ... пудрата захар трябваше да я ръся отгоре и отдолу едва, когато всичко е готово, преди нарязването, за да го улесни, а и след това ... т.е. - трябваше да излея направо върху хартията за печене ... и още нещо ...използвайте дълбока тавичка, но за сметка на това по-малка - целта е да станат бонбоните по-дебели ....воала!!!

Гръцки тънък хляб със сирене

Определето му станах фен на този гръцки тънък хляб със сирене. Дори си позволих модифисация със сиренето вътре, а не отгоре, както и ...