сряда, 14 януари 2015 г.

Руло "Стефани"



Продукти: 1 кг кайма, глава кромид лук, чубрица, галета, яйце, черен пипер и кимион, сол 

За плънката: кисели краставички, 2 варени яйца, морков попарен в солена вода

Приготовление: Омесвате каймата и разстилате върху мокра кърпа или алуминиево фолио във формата на правоъгълник. В единия край подреждате по дължина краставичките и моркова нарязани на лентички, както и варените яйца  - на четвъртинки. След това повдигате фолиото и завивате на руло, като гледате отдолу да остане онази част, където се застъпват двата края.
Поръсвате с лъжица олио и галета.
В тавичката наливате малко вода и още една лъжица олио.
Печете в загрята фурна. Като прецените, че е почти готово - вадите и покривате с настърган кашкавал. Връщате отново във фурната да се дозапече.

Сервирате с гарнитура по желание :)

неделя, 11 януари 2015 г.

Кокошка с картошка


Традиционно и не съвсем ... кокошка с картофи приготвих за уикенда - идеята ми беше една, но в движение добавих това, онова  - резултатът обаче, бе задоволителен :)


Сварявате кокошката на порции, в глинен гювеч нареждате месото и започвате да пълните с картофи, лук, гъби, моркови, зелена и червена пиперка, поръсвате с олио, сол и черен пипер ...доливате малко водица - а може и без олио, ако използвате мазния бульон от варенето на пернатото.
Турвате отгоре капака и мятате във фурната ....от време на време проверявате как върви ..., когато прецените, че е почти готово махате капака, и нарязвате няколко парченца топено сирене - добавяте преди това обаче, доматен сок. Нарязвате и зелени подправки - копър, магданоз и каквото Ви душа пожелае!
Оставяте да се позапече и изключвате фурната.
След това остава само да изпапате кокошката с картошките :)

Фазан

За първи път приготвих фазан, но ... преди няколко години присъствах на нагледен урок как се прави това.
Приятел на моя съпруг, ловджия - донесе хвъркатото у дома и окупира кухнята ми. Не само, че не се разсърдих, но и наблюдавах ококорено какво прави и как го прави ... А послеее ...на софрата се събрахме има няма петнайсетина човека и що ракия, вино и бира изтече ...спомените обаче останаха :)

Чудех се кога ще ми дойде и на мен на главата, но се случи - Пак същия авджия ни хариза фазанчето, но този път рече - оправяй се сама :) Така и сторих :)

Необходими продукти:
фазан - 1 брой 
около половин кг - шарено месо - разбирайте бекон, гърди или свински бузи - да има мазничко повечко
гъбки
морковки
лук
подправки - на око и вкус :)

Сварявате птицата хубаво.
Всичко останало мръвките и зеленчуците нарязвате на ситни кубчета. Сгорещявате мазнина и хвърляте всичко да се пържи - в дълбока и по-широка тенджера, за да може да сложите и фазана в нея и докато се пържат дребосъците, се пържи и фазана - обръщате го отвреме на време, за да може да попие от мазничкото - то това е и целта, тъй като месото на фазана е сухичко.